- Autor: Hanka Malkova
 - Doba přípravy (min.): 120
 - STOB recept
 - Porce: 6.00
 
                    Recept byl certifikován logem Vím, co jím. www.vimcojim.cz
Ingredience
| Potravina | Množství (g/ml) | 
|---|---|
| Rajčata | 150 | 
| Olej olivový | 15 | 
| Mrkev | 250 | 
| Chléb pšeničný celozrnný průměr | 50 | 
| Hovězí vývar (čistý) | 300 | 
| Fazole červené (v suchém stavu) | 60 | 
| Fazole bílé (v suchém stavu) | 60 | 
| Čočka velkozrnná (v suchém stavu) | 60 | 
| Česnek | 12 | 
| Cibule | 150 | 
| Celer bulva | 250 | 
| Brambory (syrové) | 380 | 
| Sůl | 5 | 
Dochucovadla:
pepř, bobkový list, tymián, rozmarýn, hmotnost hotového pokrmu cca 2200 g
Energetická hodnota celkem: 6291 kJ
                                                        Bílkoviny (g): 67, 
                                                        Tuky (g): 27, 
                                                        Sacharidy (g): 244,
                                                        SAFA (g): 6,
                                                        Cukry (g): 38,
                                                        Vláknina (g): 64,
                                                        Sůl (g): 10
                                                        
                                                        
Energetická hodnota na 1 porci: 1049 kJ
Bílkoviny (g): 11.2, Tuky (g): 4.5, Sacharidy (g): 40.7, SAFA (g): 1, Cukry (g): 6.3, Vláknina (g): 10.7, Sůl (g): 1.7
Postup přípravy
Luštěniny (lze použít libovolnou směs luštěnin - různé druhy fazolí, čočky apod.) si předem namočíme a uvaříme doměkka. Zeleninu si očistíme, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, mrkev a celer můžeme nakrájet na větší kusy. Na oleji osmahneme cibuli, po chvíli přidáme i mrkev, celer, česnek a koření a chvíli restujeme (můžeme podlít i trochou vína). Zalijeme vývarem (případně vodou) a přivedeme k varu. Přidáme pokrájené oloupané brambory a zvolna vaříme. Po cca 20 minutách přidáme i pokrájená rajčata, uvařené luštěniny a zahustíme nadroleným starším chlebem nebo jiným pečivem. Dle potřeby zředíme vývarem nebo vodou, polévka by však měla být hustá. Vaříme, dokud není všechna zelenina a brambory měkké. Dle potřeby dochutíme, nejlepší je polévka odleželá druhý den.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.






